Poletna mavrična solata

Priprava za 4 ljudi

Potrebujemo:

nastrgano zeleno solato
narezano rdeče zelje
rdeča paprika
rumena paprika
tanko narezano redkvico
jedilna žlica sezamovih semen

Priprava:

Rdečo in rumeno papriko narežemo na tanke trakove in jih skupaj z ostalimi sestavinami damo v stekleno posodo. Dodamo izbrani preliv, premešamo in postrežemo.

Preliv I:
hladno stiskano sezamovo olje
3 žlice limoninega soka
sveža ali posušena bazilika
ščepec piranske soli
poper

Sestavine lahko zmešamo v skodelici, lahko pa jih enostavno dodamo solati in vse skupaj premešamo.

Preliv II:
hladno stiskano olivno olje
1 žlička gorčičnega olja
3 žlice bio jabolčnega kisa
drobnjak, peteršilj, koper
ščepec piranske soli
mešanica poprov

Sestavine lahko zmešamo v skodelici, lahko pa jih enostavno dodamo solati in vse skupaj premešamo.

Preliv III:
1 skodelica indijskih oreščkov, namočenih 8-12 ur
1 dl vode
3 žlice limoninega soka
1 nasekljana čebula
strok česna
1 žlica lanenega olja
svež ali posušen origano
½ žličke sladke paprike v prahu

Indijske oreščke z vodo zmešamo v mešalniku v gladko zmes. Dodamo limonin sok in ostale sestavine ter zmešamo. Po potrebi dodamo še malo vode.

Namesto indijskih oreščkov lahko na enak način uporabimo olupljene mandlje, sončnična semena ali druge vrste oreščkov. Preliv lahko poenostavimo tako, da namesto namočenih oreščkov uporabimo sezamovo pasto tahini. V tem primeru lahko vse sestavine zmešamo brez mešalnika.

Tokratni recept je ideja. Uporabimo zelenjavo in sestavine, ki jih imamo ta hip doma oziroma tiste, ki so nam najljubše. Zelišča uporabimo sveža ali posušena. Namesto klasičnega olivnega olja uporabimo hladno stiskano laneno, konopljino, sezamovo, arganovo, bučno ali gorčično olje,… Solate lahko izpopolnimo tudi z dodatkom različnih semen in oreščkov. Uporabimo sezamova, konopljina, sončnična, bučna ali chia semena, pinjole, cedrina semena,…

Naj nam bodo poletne kuharije v ustvarjalni izziv.

Leave a comment

Minimum 4 characters