Presni krekerji

Potrebujemo

1,5 skodelice zmletega lana (200g)
1 skodelico fino mletih oreščkov – indijski oreščki, mandlji, sončnična semena (150g)
2 bučki
3 žličke posušenega in mletega rožmarina
½ skodelice hladno stiskanega oljčnega olja (120ml)
1 žlička čemaža ali česna v prahu
2-3 žličke soli (himalajske ali piranske)
1,5 skodelice vode

Priprava

V mešalniku dobro zmeljemo lan. Ločeno zmeljemo oreščke ter nato zmešamo oboje in dodamo preostale suhe sestavine. Olupimo bučke in jih nastrgamo na večje trakce. Skupaj s čemažem in oljem jih vmešamo v ostale sestavine. Dodamo 1,5 skodelice vode, premešamo in počakamo nekaj minut. Če se je masa preveč strdila, dodamo še malo vode in ponovno premešamo. Prava gostota je, ko je masa še gosta, a dovolj prožna da jo lahko razmažemo po peki papirju na enakomerno debelino 3-5 mm.
Po 2-3 urah sušenja na 40°C narežemo kruhke poljubne velikosti.

Kruhke sušimo celo noč, jih zjutraj obrnemo in sušimo do želene trdote.
Krekerje lahko hranimo v zaprti posodi na hladnem tudi do nekaj tednov.

Leave a comment

Minimum 4 characters