Črnoriževa rižota

za 4 osebe

Potrebujemo

za pripravo riža

1 skodelico črnega riža
1 skodelico gob
1 čebulo
2 stroka česna
4 skodelice zelenjavne juhe
2 dimljene vegetarijanske rezine
Kokosovo maščobo
1 žlico ghee masla
Sol (ali sojino omako), poper
baziliko (ali vašo najljubšo začimbo)
gorčično ali konopljino olje

za paradižnikov preliv

6 paradižnikov (ali 10 češnjevih paradižnikov)
4 stroke česna
1 žlico rdeče paprike (sladke ali za bolj pikanten okus pekočo)
sol, poper
olivno olje
2 žlici balzamičnega kisa
1 žlica rožmarina


Priprava

Najprej pripravimo paradižnikov preliv. V pekaču dobro zmešamo na drobno narezane paradižnike in ostale sestavine ter vstavimo v pečico, segreto na 200°C. Po 30 minutah dobro premešamo in pečemo še približno 15 minut, da se malo zapeče. Omako nato pretlačimo ali pa jo zmešamo v mešalniku.

V posodi na segreti kokosovi maščobi na hitro prepražimo sesekljan česen. Dodamo ghee maslo in sesekljano čebulo in pražimo približno 2 minuti. Dodamo riž, ki smo ga čez noč namakali in dobro sprali pod tekočo vodo. Vse skupaj začinimo s soljo (ali sojino omako), poprom in baziliko ter pražimo približno 5 minut, da se riž malo zapeče. Zalijemo z dvema skodelicama zelenjavne juhe in dušimo približno 30 minut (ali dobro uro, če riža nismo predčasno namakali). Med dušenjem dodajamo preostalo zelenjavno juho in občasno premešamo.

Pred koncem kuhanja riža v ponvi segrejemo kokosovo maščobo, dodamo narezane gobe in kuhamo približno 4 minute, da se zmehčajo. Dodamo na trakove narezano dimljeno vegetarijansko rezino in kuhamo še približno 5 minut. Začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj primešamo že skuhani rižoti.

Rižoto serviramo na krožnike skupaj s prelivom in pokapamo z gorčičnim oljem.

Leave a comment

Minimum 4 characters