Slučajno veganska musaka

za 4 osebe

Potrebujemo

6 velikih krompirjev
½ skodelice kvinoje
250g drobljenca
1 čebulo
1 bučko
100g pelatov
jušna osnova
rdeča paprika v prahu
poper in ščepec piranske soli
konopljina semena (namesto parmezana 🙂
gorčično olje

Zeliščni bešamel

sojina smetana
bazilika, rožmarin, timijan

Sojini smetani na rahlem ognju dodamo sesekljana ali posušena zelišča. Dobro premešamo.

Priprava

Kvinojo dobro speremo z vročo vodo in jo v razmerju 1:2,5 kuhamo v zelenjavni jušni osnovi 20 minut. Če voda povsem ne izhlapi, kvinojo precedimo.

Krompir operemo, ga v vodi zavremo in na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut. Ko je krompir kuhan, ga ohladimo in olupimo ter naribamo. Nariban krompir malo posolimo.

Medtem pripravimo nadev. Na gorčičnem olju in sesekljani čebuli prepražimo kvinojo, drobljenec in na kocke narezano bučko. Pelate pretlačimo in jih dodamo nadevu. Začinimo z žlico paprike v prahu, soljo in poprom ter dobro premešamo.

Visok pekač premažemo z gorčičnim oljem in dodamo plast naribanega krompirja ter ga malo premažemo z bešamelom. Dodamo nadev in še eno plast krompirja ter vse skupaj prelijemo z bešamelom. Po musaki posujemo konopljina semena. Pečemo v ogreti pečici na 180°C približno 45 minut.


Namig:
Če imamo velikooo časa (dodatnih 5 minut :), potrebujemo dve bučki, ki jih pripravimo malo drugače. Narežemo jih na rezine, jih posolimo in na gorčičnem olju ter z malo sojine omake popečemo. Musaki jih dodamo pred plastjo nadeva in pred zadnjo plastjo krompirja.

Leave a comment

Minimum 4 characters