Zelenjavni quiche

Vegi kič 🙂

Quiche je pravzaprav ekstremno enostavna kulinarična ustvarjalnica ali drugače… slana francoska pita, v katero lahko nakombiniramo tudi tiste koščke zelenjave, ki se nam »valajo« po hladilniku.

Potrebujemo
Testo
100g bele pirine moke
100g polnozrnate pirine (ali druge) moke
100g ghee masla
parmezan (Violife-ov je veganski)
sol

Fila
brokoli, bučko, por, korenje (recimo…pač zelenjavo iz hladilnika)
česen in čebula
sir (veganski violife za pico ali sir kot sir)
smetana (sojina, ovsena,…)
2-3 jajca (ali pa tudi ne)
svež drobnjak
malo ingverja, kurkume in čilija (ker je ravno zima)
sol in beli poper
olivno olje

Najboljša različica: por, bučka, mladi grah in špinača + beli sir + mlada špinača in rukola za dekoracijo (ki jo bomo istočasno tudi pojedli)
Namesto jajc: Uporabimo chia semena, ki jih pred uporabo dobro pretresemo – hec 🙂 ki jih pred uporabo za pol ure namočimo v hladno vodo v razmerju 1:5.

Priprava
Najprej pripravimo testo (ki ni kvašeno, čeprav tukaj ugotovimo, da je tudi to res izi). Enostavno zgnetemo moko, ghee maslo, sol in po potrebi malo hladne vode. Na koncu dodamo še nekaj naribanega parmezana, kepo zavijemo v alu folijo in jo pustimo čakati v hladilniku recimo pol ure.

Odvisno od zelenjave, ampak morda bi vsaj brokoli, korenje in podobno prej malo pokuhali. Sicer pa sesekljamo čebulo in česen, ju na hitro prepražimo, dodamo na kolobarje narezan por in ostalo zelenjavo ter pražimo še nekaj minut.
Jajca stepemo (ali pa uporabimo chia) in jim primešamo smetano ter začimbe (razen drobnjaka).

Testo razvaljamo, z njim obložimo pekač, premazan z ghee maslom in ga na večih koncih prebodemo z vilico. Dodamo zelenjavo, povsod razporedimo sir in zalijemo s smetanovim miksom. Reč oziroma kič pečemo nekih 45 minut na 180°C. Vzamemo iz pečice, posujemo z narezanim drobnjakom in naribanim parmezanom ter pustimo par minut, da se ohladi (in smetana strdi).

Leave a comment

Minimum 4 characters