Kvasni kosmiči

Kvasni ali kvasovi kosmiči?

To je vprašanje!

Da je najboljši posip za jedi, pa sigurno vprašanje ni 🙂

Misel na to, da bi kvas dodajali jedem, se za marsikoga lahko zdi celo »ubrisana«. Kvasni kosmiči pa so pravzaprav neaktivna oblika kvasa… tista ta-dobra in to ne samo po okusu. Z drugimi besedami mu rečemo žlahtni kvas in ta niti nima okusa, niti vonja ali pa neprijetnih posledic, ki jih kvasovke lahko prinesejo. Ravno nasprotno nam prinese ogromno dozo vitaminov B in vlaknin, ki so nadvse koristne za naše zdravje. Pohvali se tudi s popolno kombinacijo beljakovin, saj vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne tvori samo, pa jih vsekakor potrebuje za proizvodnjo ostalih pomembnih elementov.


Reč je po okusu zelo podobna parmezanu, zato ni čudno, da so jih vegani vzeli za svojega. Izboljšajo tudi sam okus jedi in če nam je bilo tako naročeno, lahko z njihovo pomočjo zmanjšamo uporabo soli.


Izjemno se prilegajo testeninam, rižotam in solatam. Dodamo jih pri peki kruha, ko želimo zgostiti juhe in omake ali pa jih enostavno posujemo na kruh, namazan z ghee maslom.

Njamski…

Leave a comment

Minimum 4 characters