Alge v prehrani

Morske rastline, podobne morski travi, na Japonskem in Kitajskem veljajo za osnovno živilo. Prav tako alge sodijo na čisti vrh uravnotežene makrobiotične prehrane. Seveda ne slučajno, govorimo o izjemnem hranilu in še boljšem čistilcu naših teles.

Alge vsebujejo številne vitamine, kot so vitamin A, vitamin C in vitamini skupine B, poudarimo pa lahko predvsem visoke vsebnosti vitamina B12. Poleg »nujno potrebnega« klorofila, ki hemoglobinu pomaga pri transportu kisika po telesu, se alge bahajo tudi s visoko koncentracijo  mineralov. Tako denimo wakame in arame alge vsebujejo desetkrat več kalcija kot mleko, hijiki desetkrat več železa kot govedina, kombu in arame celo 1000-krat več joda kot morske ribe. V splošnem vsebujejo tudi brom, mangan, kalij,…

Glede na njihovo sestavo je očitno, da so več kot dobrodošlo živilo za vse, zlasti za vegetarijance in vegane. Glede na celostno in obširno sestavo je možno tudi sklepati, da je poskrbljeno za odlično absorbcijo posameznih hranil. S svojo močjo čiščenja organizma, odvajanja vode in izboljšanja prebave odstranjujejo tudi težke kovine. Z redno uporabo v prehrani se tako izognemo številnim neprijetnim zdravstvenim stanjem.

V zahodni prehrani je vedno bolj znan agar agar, vegansko želirno sredstvo, pridobljeno iz morskih alg. Seveda pa je svet alg v prehrani dosti bolj obširen:
Alga kombu je priljubljena v kombinaciji z žitaricam in stročnicami, saj izniči neprijetne posledice in izboljša njihovo prebavljivost. Pred uporabo jih za pol ure namočimo v vodo in nato narežemo.
Alga hijiki je odlična za čiščenje telesa in za črevesje. Algo hijiki za dobrih deset minut namočimo v vodo in uporabimo. Najraje se kuha z rižem, pripravimo pa jo lahko tudi kot dodatek juham in omakam. V tem primeru jo prepražimo na olju, dodamo čebulo, česen in tamari omako ter hranimo v hladilniku (tudi več dni).
Alge wakame pred uporabo na hitro speremo, namakamo le pet minut, vodo pa lahko uporabimo kot osnovo jedem. Je vsestranska alga in zato odlična za juhe, enolončnice, omake, solate, rižote,…
Aramealge se dobro kombinira s proteini in sladkasto zelenjavo (korenje, čebula,…). Na hitro jo namočimo in dodamo poljubnim jedem.

Ekola, pa še en Receptek: RIŽOTA Z ALGAMI

stkala: Nataša Kolmanko

Dodaj odgovor