Ašvaganda

Ašvaganda (Ashwagandha) je zaradi svojega izjemnega učinka v zelo kratkem času zbudila zanimanje tudi v znanstvenih vodah. Več kot 200 raziskav priča o učinkovitosti in vsestranskosti indijske rastline.

Kraljevsko ajurvedsko zelišče ali indijski ženšen slavi po svojem adaptogenem učinku. Gre za izjemno inteligenco rastline, saj dejansko ve, kaj naše telo potrebuje v danem trenutku. Tako nam čez dan pomaga tvoriti in ohranjati vitalno energijo ter hkrati deluje protistresno, zvečer pa nam zagotovi miren in globok spanec.

Izjemnost indijske korenine pa se kaže predvsem v njenem delovanju na hormonsko ravnovesje. Izredno obnavlja nadledvično žlezo ter tudi ščitnico in obščitnico.

S hormonskim neravnovesjem je (zdaj že dokazano) povezano več bolezni, kot smo lahko kdajkoli sklepali. Kronična utrujenost, izčrpanost, depresija, nespečnost, anksioznost, celo sladkorna bolezen. Ašvaganda s svojim pozitivnim delovanjem na hormone pomaga pri naštetih težavah in seveda tudi pri menstrualnih težavah, pri menopavzi, težavah z zanositvijo in pri neplodnosti,… Uporablja se tudi za krepitev moških spolnih organov ter kot afrodiziak.

Ayurveda – tradicionalna indijska medicina ašvagando uporablja za zdravljenje virusnih in bakterijskih infekcij, kronične utrujenosti, anksioznosti, depresije, nespečnosti ter pri impotenci, prezgodnjem staranju, šibkih kosteh, bolečem artritisu, nevroloških boleznih, Parkinsonovi bolezni, izgubi spomina,…

Znanstvene raziskave pa so pokazale sledeče pozitivne lastnosti ašvagande:
–    krepi imunski sistem
–    deluje protistresno
–    izboljša koncentracijo, spomin, sposobnost učenja
–    deluje protivnetno in celo proti malariji
–    znižuje raven holesterola
–    stabilizira krvni sladkor
–    blaži anksioznost in depresijo, pri čemer ne povzroča zaspanosti

Ašvaganda vpliva na vsa tkiva, zlasti na kosti in mišice. Tako pri starejših vzdržuje mišični tonus, športnikom pa pomaga pri povečanju mišične mase.

Dodaj odgovor