Čajevec

Eterično olje čajevca je majhna steklenička, ki v mnogih kopalnicah (ali toaletnih torbicah) vedno stoji ob smrekovem mazilu in gelu aloe vere. Kot »nujna« domača prva pomoč nam nikoli ne manjka in verjetno bi popisali celo stran samo z naštevanjem lastnih pozitivnih izkušenj.

Čajevec je rastlina mnogih znanstvenih študij s tako pozitivnimi rezultati, da je o njem napisanih kar nekaj knjig. Zgodovina uporabe je zeloo dolga, njegova popularnost pa še vedno raste. In poleg čistega olja se pojavlja v mnogih kozmetičnih preparatih in naravnih izdelkih za rešitev različnih težav s kožo.

Pa gremo po vrsti…
Rastlina čajevec (Melaleuca alternifolia), imenovana tudi melalevka ali čajno drevo izvira iz Avstralije. Aborigini kot prvotni prebivalci Avstralije so tolmune, v katerih so plavali listi čajevca, častili kot magične zdravilne vode. Zelo dobro so poznali zdravilne lastnosti te čudežne rastline. Z njegovimi listi so zdravili in razkuževali ureznine in rane, olje so uporabljali pri prehladnih obolenjih, boleznih kože, opeklinah,…
Da ga poznamo v našem svetu, se lahko zahvalimo pomorščaku Jamesu Cooku, ki je liste čajevca sicer sprva uporabljal za pripravo čaja. Ker pa ne gre za enako rastlino kot tisti pravi čajevec za zeleni in črni čaj, danes upoštevamo nasvete aboriginov. Ime »Tea Tree« oziroma čajevec pa se je vseeno obdržalo.

Kaj vse zmore čajevec?
Zaradi širokega spektra antiseptičnega in antimikrobnega delovanja ga uporabljamo pri mnogih težavah s kožo… recimo pri aknasti in nečisti koži, luskavici, prhljaju, ekcemih, turih, bakterijskih in glivičnih vnetjih, herpesih,… Če bomo dolgo vztrajali, bo odstranil celo bradavice in kurja očesa.
Poleg izjemnega učinka na kožo, se pohvali tudi pri prehladnih tegobah, vnetjih ustne, nosne in žrelne sluznice,…

Na kratko – iz telesa podi vse, kar tja ne paše 🙂

Kako ga uporabimo?
Kar po kapljicah na problematično področje… ali pa pripravimo raztopino z mlačno vodo in jo s pršilko nanašamo na večje predele. Dodamo ga domačim kremam, šamponom, deodorantom, pralnemu prašku,… Pri prehladnih obolenjih ga uporabimo za inhalacije in grgranje, pri ženskih težavah pa lahko tampon (seveda bombažni) pokapljamo z raztopino.

Ali pa recimo sledimu Eteris-ovim receptom:

ČE JE BILO SONCA PREVEČ
Za nego kože z lažjimi sončnimi opeklinami si pripravite:
• 50 g polnomastnega čvrstega jogurta
• 7 kapljic eteričnega olja sivke Eteris
• 3 kapljice eteričnega olja čajevca Eteris
• 10 kapljic eteričnega olja poprove mete Eteris
• Olje šentjanževke Favn.
V dobro ohlajeni jogurt nakapajte navedene količine eteričnih olj, premešajte in na debelo namažite na prizadete mesta. Ko se zmes jogurta in eteričnih olj nekoliko posuši, jo nežno sperite s hladno vodo in nato kožo namažite še s šentjanževim oljem. Nanašanje jogurta z eteričnimi olji ponavljajte, dokler koža »žari«.

POKAŽITE STOPALA BREZ ZADRŽKOV!
Za nego kože ob nohtih, ki jih pestijo glivice, si pripravite kopel za noge. Potrebovali boste:
• 3 kapljice eteričnega olja čajevca Eteris,
• 2 kapljici eteričnega olja sivke Eters.
Eterični olji kanemo na žlico soli in vse skupaj raztopite v kopeli za noge.

Dodaj odgovor