Črna kumina

V poplavi neverjetnih, vsemogočnih in izjemnih rastlin še vedno najdemo kakšno, ki je vse to in celo več. Ena takšnih je sigurno črna kumina oz. latinsko Nigella sativa.

Gre za drobcena črna semena, ki nimajo dosti skupnega z našo navadno kumino. Sprva so ji v Evropi pravili celo »črni koriander«, ker so jo gojili v kulinarične namene. Pa se je kaj hitro uporaba razširila tudi v zdravilskih in kozmetičnih vodah. Nič čudnega, glede na to, da védenje o njeni izjemnosti sega v predpredpredpreteklost 🙂

Kako jo uporabimo?

V kulinariki so semena črne kumine lahko odlična, malce pikantna popestritev vsem mogočim jedem. Mi smo jih recimo uporabili v Malce posebni solati s pečenim korenčkom. Okus je predvsem zanimiv in povsem drugačen od navadne kumine (kar je dobra novica za vse, ki najprej povedo, da ne marajo kumine, ker so že kdaj vanjo zagrizli v vloženi rdeči pesi).

Čeprav ne tako prijetno pa vendar izjemno učinkovito deluje tudi žvečenje semen. Zjutraj (1 do največ 3g) po kakšni »neprespani« noči, ko je potrebna hitra regeneracija telesa in uma. Preizkušeno 🙂

Elegantnejša pa je uporaba olja. Le-tega so uporabljali že v starem Egiptu. Tako sta ga recimo kraljici Nefretete in Klepatra uporabljali za krepitev ter lep sijaj nohtov, las in kože. Poznali so ga Stari Grki in Rimljani, še danes pa ga uporabljata tradicionalna kitajska medicina in ajurveda.

Kaj vse zmore črna kumina?

Črna kumina v sebi skriva več kot sto aktivnih sestavin. Med glavne uvrščamo timokinon, ki slovi po svojem antioksidativnem, protivnetnem in protirakavem delovanju; timohidrokinon, ki pozitivno vpliva pri živčnih boleznih; ter timol s številnimi terapevtskimi učinki ter protivirusnim in protibakterijskim delovanjem.

Rezultat druženja teh pozitivnih učinkovin lahko potrdijo mnogi, tako uporabniki, kot raziskave in študije. Tako sta recimo žlička do dve olja na dan koristna za:

  • Krepitev imunskega sistema
  • Krepitev dihal ter proti kašlju in astmi
  • Krepitev jeter in ledvic
  • Dobro delovanje črevesja
  • Proti alergijam in kroničnim boleznim
  • Proti vnetjem in bolečinam (recimo v mišicah in sklepih)
  • Proti bakterijam, virusom, parazitom, gljivicam
  • Rešitev težav s kožo
  • Za boljše počutje, proti anksioznosti in depresiji
  • Za boljši spomin in koncentracijo

Po besedah preroka Mohameda olje črne kumine zdravi vse, razen smrti.

Sigurno je v današnjem času pametno poskrbeti za odpornost. In če to želimo doseči na povsem naraven način, je olje črne kumine ena boljših idej.

Bio OLJE ČRNE KUMINE 100ml

Bio OLJE ČRNE KUMINE 250ml

Dodaj odgovor