Ghee

Ghee ali prečiščeno maslo že tisočletja uporabljajo različne kulinarične tradicije. Tudi naše prababice so ga poznale, nekatere kot kuhano maslo, spet druge pod imenom »žonta«. Morda bi na hitro sklepali, da gre pri ghee-ju zgolj za nepokvarljivost, daljšo obstojnost, možnost uporabe pri visokih temperaturah,…
Vendar je uporaba ghee-ja dosti bolj vsestranska. Zaradi svojih izjemnih učinkov na zdravje ga denimo v ajurvedi dnevno uživajo za dobro presnovo, prebavo in zdravo črevesje, kot podporo srčno-žilnemu sistemu in proti povišanemu holesterolu, proti številnim nekoristnim bakterijam ali pa kar tako – za več energije in boljše počutje.

Prednost ima tudi zaradi svoje čistosti, saj se pri kuhanju masla izločijo vse nekoristne sestavine, voda in ostanki mleka oziroma proteini mlečne plazme. Tako dobimo maščobo brez laktoze, ki je izrednega pomena za zdravje in jo lahko uporabljajo vsi, tudi alergiki.

KUHANJE GHEE-ja

Prečiščeno maslo z lahko naredimo sami. Potrebujemo le surovo maslo in malo potrpežljivosti.

Postopek: v kozici na nizki temperaturi stopimo maslo. Ko se maslo stopi, se na vrhu začne nabirati bela pena, na dno pa se usedejo ostanki mleka. Nas zanima le srednji sloj, ki predstavlja čisto prečiščeno maščobo. Maslo tako na nizkem ognju kuhamo 10 – 20 minut, peno pa z žlico sproti odstranjujemo. Ko o peni ni več duha ne sluha, maslo precedimo čez gazo in shranimo v stekleno posodico.

Recept: ZELIŠČNI GHEE

Dodaj odgovor