Glina

Uporaba gline in njene prijazne lastnosti segajo daleč v zgodovino

Glina je popolnoma naravna sestavina naše Zemlje in je ena izmed najbolj naravnih in preprostih receptov pri številnih težavah 

GLINA ZA NEGO KOŽE

Glina je vsestranski pripomoček pri negi vseh vrst kože! Kožo globinsko očisti vseh nečistoč, z nje odstrani alergene in ostale kemijske sestavine ter spodbuja cirkulacijo krvi, kar daje koži svež, čist in zdrav videz. Posledično pomirja razdraženo kožo ter ponovno vzpostavi ravnovesje, kar je predpogoj za nadaljnjo nego. Pred uporabo je potrebno obraz očistiti.

Priprava osnovne maske

Zmešajte 2 žlički gline z 3 žličkami vode tako da dobite gladko zmes. Masko nato nanesite na celoten obraz, pri tem se izogibajte področju okoli oči.

Pri nečisti in mastni koži glineno masko lahko pustite na obrazu od 10 do 20 minut, nato pa jo z vodo in krožnimi gibi obrišete z obraza. Priporočljivo jo je uporabljati enkrat do dvakrat tedensko, z vsaj nekaj dnevnim zamikom od prve uporabe.

Pri suhi in občutljivi koži glineno masko lahko pustite na obrazu največ 10 minut, nato pa jo z vodo in krožnimi gibi obrišete z obraza. Uporabljajte jo enkrat do dvakrat mesečno.

Pri normalni in mešani koži glineno masko nanesete le na “problematična” mesta ali na posamezne mozoljčke in jo pustite 5 do 10 minut da se posuši. Glino nato suho odstranite brez uporabe vode.

Kožo očistite s toplo vodo in na vlažno kožo namažite naravno hladno stisnjeno olje.

Glinenina POMARANČNA maska

– Primerna je za vse tipe kože, saj jo globinsko očisti in osveži.
– POTREBUJETE: Sok pomaranče, glino v prahu.
– PRIPRAVA: Glini v prahu primešate pomarančni sok ter ju zmešajte da dobite gladko zmes.
– NEGA: Vse skupaj nanesite na obraz in pustite delovati približno 20 minut, nato sperite z mlačno vodo.

GLINENI OBKLADKI

Glineni obkladki se uporabljajo tako v lepotne namene za odpravljanje celulita kot tudi v domači lekarni. Znani grški zdravnik Hipokrat je z glinenimi obkladki odpravljal težave v sklepih in mišicah zaradi poškodb kot so zlomi in zvini ter otekline od udarcev, pikov žuželk,…

Uporaba glinenih obkladkov

Glinene obkladke polagamo na problematične predele za 2 do 3 ure, nato obkladek zavržemo. Pri večjih težavah jih lahko uporabljamo tudi 2-krat dnevno.

GLINA IN ČIŠČENJE TELESA

Čiščenje telesa s pomočjo gline se izvaja na dva načina in sicer s pitjem glinenega napitka in razstrupljevalnimi kopelmi za stopala.

Glineni napitek

Čiščenje telesa z glinenim napitkom je vedno bolj poznana metoda, s pomočjo katere telo očistimo strupenih in nepotrebnih toksinov, ki se nabirajo v našem prebavnem traktu. Čiščenje telesa s pitjem gline ima na telo veliko pozitivnih učinkov, saj glina deluje

kot naravni absorbent, ki na svojo površino veže snovi, s katerimi pride v stik, ter tako lahko ‘očisti’ telo nepotrebnih toksinov.

Priprava

V keramično ali stekleno

posodo stresemo nekovinsko kavno žličko gline ter jo prelijemo z 2 dl vode. Pustimo nekaj ur, da se glina usede na tla, nato glineno vodo popijemo, usedlino na dnu kozarca pa zavržemo. Priporočljivo je, da glino pripravimo zvečer in jo popijemo naslednje jutro na tešče. Preventivno se glina pije dvakrat letno, in sicer naj ena glinena kura traja 21 dni, sledi naj enotedenski premor, nato

pa ponovno pričnemo pitje za 21 dni.

Glinene kopeli

Glina je zaradi naravne sestave znana kot odlično sredstvo pri razstrupljanju telesa ter pri energijskem p

rizemljevanju ter ponovni vzpostavitvi ravnovesja. Stopala so za čiščenje telesa pomemben del, saj se na njih združujejo energijske in refleksne poti celotnega telesa, kar pomeni, da na podplatih lahko najdete celoten človeški organizem (pljuča, srce, jetra, želodec, itd). Glina bo s svojo vpojno močjo toksine in strupe “povlekla” iz vašega telesa, ter s tem povečala moč za čiščenje telesa.

Priprava

– Kopeli za stopala pripravite tako, da pest gline stresete v toplo vodo in v kopeli namakate stopala 15-20 minut;
– Kopeli za celo telo pa pripravite tako, da v 5-15 pesti gline v prahu strete v vodo in se potopite v glineno

-čistilno kopel.
– čiščenje telesa lahko še povečate s pomočjo eteričnih olj in sicer tako, da pred uporabo v 1 pest gline kanete od 3-5 kapljic rožmarinovega eteričnega olja, ter nato vse skupaj stresete v kopel za stopala ali telo.

Vir: zdravanarava.si

Dodaj odgovor