Kana in ostala rastlinska barvila

Kana (Lawsonia inermis) ni samo barvilo ampak predvsem zdravilna rastlina, ki raste na področju subtropskega podnebja. Zdravilni so vsi njeni deli (korenine, listi, cvet, plod), zato ima pri ljudstvih, ki živijo na področju, kjer avtohtono raste, poseben pomen. Omenjena je v zgodovinskih spisih (Sveto pismo stare zaveze , Talmut, Koran). Na vzhodu se dokazano uporablja že najmanj 5000 let. Uporabljali so jo z namenom ohranjanja zdravih las in barvanja sivih las . Na zahodu pa je postala simbol orientalske privlačnosti v začetku 20. stoletja.

Zaradi povečanega zanimanja na zahodu, so jo pričeli kmetijsko pridelovati, predvsem v Egiptu.  Ker pa je egiptovska kana slabe kakovosti, so ji pridelovalci pričeli dodajati kovinske soli, da bi ohranili in ojačali njeno barvilo. Zato danes v trgovinah najdemo celo paleto barv pod imenom kana (nevtralna, različni odtenki rdeče, rjava in črna). To so komercialne kane ali sestavljene kane, ki vsebujejo pogostokrat bol škodljive kemikalije kot pa kemične barve za lase. Barvne kane ne obstajajo! Obstaja samo ena, originalna barva kane!

Še vseeno pa na povsem naraven način lahko dobimo tudi temnejše in rjave odtenke kane…z dodajanjem naravnega indiga.

Indigo je rastlina z modro barvno molekulo. Indigo pobarva jeans modro. Lase si lahko pobarvamo in prekrijemo sive lase brez kemikalij. Če uporabimo kano na sivih laseh, bo barva bakrena. Če uporabimo le indigo, bo barva modra. Če zmešamo kano in indigo, bo barva rjava. Če naredimo mešanico z več kane kot indiga, bo barva rdeče rjava. Če naredimo mešanico z več indiga kot kane, bo barva temno rjava,…

Sena (Cassia Obovata) je zdravilna rastlina, ki vsebuje zlato-rumen pigment. Senin puder je podeben kani in je odličen balzam, ki naredi svetleče in goste lase ter zdravo lasišče.
Če senin puder zmešamo samo z vodo in jo uporabimo v roku 1 ure, se barvilo ne bo sprostilo in obarvalo las ampak bo sena delovala kot odličen regenerator za lase, ki so uničeni od belil (peroksid). Prah sene vsebuje veliko antrakinonov in krizofanske kisline, ki delujejo proti glivicam in bakterijam ter mikrobnim boleznim. Krizofanska kislina pa je tudi barvilo, ki daje zlato barvo in če seni dodamo limono podobno kot kani bo na enak način tudi sena obarvala lase zlato rumeno.
Je najodličnejši negovalec las, ki daje lasem volumen, prožnost, svilnat otip in zlat lesk. Zelo je dobrodejna tudi za lasišče, še posebno, če se bojujemo s prhljajem ali glivičnim obolenjem lasišča.

Amla ali Indijska kosmulja je ajurvedska zdravilna rastlina. V naravi raste kot drevo visoko 8 do 18 metrov. Zdravilni so plodovi, ki so podobni kosmulji, ki raste tudi pri nas. Novejše znanstvene raziskave kažejo, da imajo amlini plodovi antivirusno in antimikrobno delovanje. Ajurvedska medicina jo uporablja že tisočletja kot močan antioksidant, ker je bogata z vitaminom C (cca 445mg/100g) in tanini (45%) poleg tega vsebuje flavonoide, lipide in druga esencialna olja. Indijke jo tradicionalno uporabljajo tudi za odpravljanje problemov z lasiščem in nečisto kožo.

Priprava paste za lasišče: Zmešajte amlin puder z določeno količino tople vode, da dobite pasto podobno jogurtu. Pasto pustite stati 15 minut in jo nato nanesite na lasišče, kot bi si barvale lase s kano ali indigom. Po nanosu paste na lase in lasišče, glavo ovijte s prozorno folijo za živila in pustite delovati 1 uro. Nato si glavo umijete.

Priprava paste za obrazno masko: Vzemite zvrhano žlico amle in jo zmešajte s toplo vodo, da dobite zmes podobno jogurtu. Pasto pustite stati 15 minut. Po 15 minutah si na obraz nanesite pasto in jo rahlo masirate po obrazu, kot bi si nanašali piling. Pustite jo delovati od 5 do 10 minut, nato si umijete obraz. Taka čistilna maska je odlična za delovanje nečiste kože, deluje antioksidantsko in antibakterično.

Dodaj odgovor