Kreme, ki vsebujejo nano delce?

Prvo izmed najbolj pogostih vprašanj o zaščitnih kremah

Nekatere sončne kreme vsebujejo nanodelce titanovega dioksida, za katere pogosto slišimo govorice, da so škodljivi. Laični viri pa pri tem ne navajajo dokaznih študij. Pri nanodelcih gre za drobne molekule v velikosti 20 do 80 nanometrov, ki imajo sposobnot loma svetlobe (defrakcije), odboja svetlobe in visoko UV odpornost. Navedene lastnosti učinkovito ščitijo kožo pred sončnimi žarki, lastnost pršenja svetlobe pa ima še eno prednost in sicer optično skrije bele sledi titanovega dioksida na koži.

Zaradi majhnosti nanodelcev je obstajala skrb, da bi le-ti prešli v globlje plasti kože in v krvni obtok, a znanstvene študije kažejo, da se nanodelci med seboj vežejo in tvorijo večje molekule, ki ne morejo preiti v notranjost telesa. Nanodelci so tako popolnoma varna sestavina krem za sončenje. Določena je tudi zgodnja meja, ki jo pristojne inštitucije ocenjujejo kot povsem varno, tako v izdelku ne sme biti več kot 25% nanodelcev titanovega dioksida.

Zatorej… kreme, ki vsebujejo nano delce SO POVSEM VARNE!

Zaščitne kreme za za sončenje blagovne znamke Green people ustrezajo vsem zahtevam, še več, njihove formulacije ne vsebujejo učinkovin, ki bi spodbujale prodiranje v globlje plasti kože. Zato so njihovi izdelki primerni tudi za zelo občutljivo kožo in otroško kožo.

Dodaj odgovor