Krompirjeve počitnice

Veganska različica najboljšega krompirjevega golaža

Torej na kratko… kako se enostaven krompir in navaden tofu podružita v domači klasiki.

potrebujemo
čebulo
česen
rdečo papriko
krompir
zelenjavno jušno osnovo
rdečo papriko v prahu
kumino v prahu
lovor
sol in poper
malo čilija
olivno olje
gorčico
paradižnikovo mezgo
tahini (po potrebi)
tofu
dimljeno sojino omako shoyu
kokosovo maščobo (brez vonja)
svež peteršilj

priprava
Sesekljano čebulo pražimo na olivnem olju in rahlem ognju. Počasi dodamo še česen in še kar naprej pražimo. Da se čebula in česen kar se le da sprostita, ju vmes zalijemo z malček vode. Sedaj se jima pridruži še na manjše kocke narezana rdeča paprika in sčasoma naša glavna zvezda – na kocke narezan olupljen krompir. Vmes dodamo rdečo papriko v prahu. Ko se dodobra spoznajo, jih zalijemo z litrom in pol zelenjavne jušne osnove. V lonec naj skočijo še listi lovorja, kumina, sol, poper in, če želimo, tudi čili. Reč naj se kuha približno pol ure.

Medtem pripravimo še dimljen tofu. Izberemo kakšnega posebnega, recimo s sezamom in mandlji. Tega narežemo na manjše kocke in spečemo na kokosovi maščobi. Uporabimo prav to maščobo, ker najlepše naredi jed hrustljavo. Med pečenjem dodamo nekaj kapljic dimljene shoyu omake (najpomembnejši faktor našega tofuja).

V našem loncu je sedaj krompir že kuhan. Primešamo gorčico in paradižnikovo mezgo. Če se nam zdi, da jed ni dovolj gosta, primešamo še žlico tahini-ja. Sedaj naj se druščini pridruži dimljen tofu, za konec pa sesekljan peteršilj.

p.s. Dimljena shoyu omaka res dela čudeže. To je verjetno edini pripravljen tofu, ki mu moja hčerka ne bi rekla To Fuj 🙂

Dodaj odgovor