Kurkumina skoraj enolončnica

Pravzaprav juha, ki jo z riževimi rezanci ali recimo basmati-jem lahko nadgradimo v polnovredno kosilo. Z vsemi čarobnimi lastnostmi kurkume in ostalih začimb pa bomo poleg tega še zdravi in polni energije.

Potrebujemo
čebulo
česen
svežo kurkumo
svež ingver
1-2 žlički mlete kurkume
1 žličko mlete kumine
1 žličko mletega koriandra
½ žličke gorčičnih semen
sol in mešani poper
½ skodelice leče
par listov ohrovta
jušno osnovo
olivno olje
limetin sok

Torej
Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Tej postopoma primešamo sesekljan česen in na kockice narezano svežo kurkumo. Dodamo žličko naribanega ingverja in preostale začimbe. Zdaj pa vse to počasi, na rahlem ognju pražimo najmanj pet minut. Ko že celo stanovanje diši po vzhodu, zalijemo z jušno osnovo. Temperature nič ne dvigamo, ko sčasoma zavre, juhici dodamo lečo in narezane ohrovtove liste. Sedaj jo odstavimo in ji pred serviranjem dodamo žlico limetinega soka.

Tisoč in ena različica:
Tale juhca ima ogromno variacij. Osnova so začimbe, kakšno lahko tudi zamenjamo, dodamo, odvzamemo,… Če govorimo o kurkumini juhi, je edino nesmiselno odvzeti kurkumo 🙂 Smiselno pa je, da jih pražimo skupaj s čebulo in česnom. Ne samo zato, ker na ta način razvijejo božansko aromo. S tem vzpodbudimo tudi njihove najboljše lastnosti – kot da postanejo bolj samozavestne.

Nadomestimo lahko tudi druge sestavine. Namesto leče dodamo čičeriko, grah, stročji fižol,… listi ohrovta bi lahko bili svež koriander, peteršilj, drobnjak,… Kar pač najdemo doma.

Da bomo res siti, pa proti koncu kuhanja dodamo riževe rezance ali recimo pol skodelice basmati riža.

Dodaj odgovor