Naravni deodoranti

Deodoranti so kozmetični izdelki, ki preženejo neprijeten vonj – s pomočjo sestavin, ki delujejo antibakterijsko in tako preprečujejo razvoj bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave. Ko govorimo o naravnih deodorantih lahko rečemo, da je pojem ohranil svoj prvotni pomen. Običajni, še zlasti zelo reklamirani “deodoranti” pa so v veliki večini antiperspiranti – kar pomeni nekaj povsem drugega.

Deodoranti preprečijo neprijetne vonjave, s tem pa ne zavirajo naravnega procesa potenja – izločanja odvečnih snovi skozi kožo. Antiperspiranti na drugi strani preprečujejo naravno delovanje žlez znojnic, se pravi ustavijo potenje in s tem tudi naravno izločanje toksinov. Že po tej strani je izbira takšnega kozmetičnega izdelka nesmiselna.

Da bi “velikiii” proizvajalci še bolj znižali stroške proizvodnje in vseeno zagotovili delovanje “deodoranta”, so že mnogooo let nazaj iznajdli odlično rešitev. Aluminijev klorohidrat in druge aluminijeve spojine. Izdelki s to glavno sestavino ter z dodatki sintetičnih dišav? Nepriporočljivo. Aluminijev klorohidrat zamaši žleze znojnice in je poleg tega na listi glavnih osumljencev za določene bolezni (Alzheimerjeva bolezen, rak dojk,…).

Naravni deodoranti vsebujejo naravne izvlečke in eterična olja z antibakterijskim delovanjem ter mnoga tudi pottasium alum – naravni mineral, ki ga poznamo kar pod besedo “kristal”.

Ključno vprašanje, ki se nam pojavi ob branju številnih internetnih objav, se glasi: pottasium alum – aluminij? čŒe je aluminij tista škodljiva snov, ki se ji sicer vsakodnevno ne moremo izogniti, so potem takem naravni deodoranti le še ena od tržnih potez? Hitri odgovor na to bi bil seveda ja. Vendar če se v snovi poglobimo bolj kemijsko –  aluminij, aluminijev klorohidrat, aluminijev cirkonij ter pottasium alum se med seboj močno razlikujejo. Vsak ima nase vezane druge minerale in od naštetih je le pottasium alum tisti, ki skupaj s svojo kemijsko verigo poskrbi, da naše telo aluminijevega elementa ne absorbira. Slovensko ime za potassium alum je kalijev galunovec in nima dosti skupnega z zgoraj naštetimi aluminijevimi spojinami, ki so dejansko stranski produkt v kemični idustriji.

Torej zaključek, pottasium alum (kristal popolnoma naravnega izvora) ne ustavi potenja, ni škodljiv in ni na listi osumljencev za določene bolezni.

Da bi koži in celotnemu organizmu nudili “zdravo” kozmetiko, je ena od modrih odločitev ravno uporaba naravnih deodorantov.

                                                                                  Nataša Kolmanko

Dodaj odgovor