Ne pogovarjaj se z neznanci

Kdaj pa kdaj nas ljudje ali situacije spravijo do točke, ko smo prepričani, da smo na svetu sami in lahko zaupamo samo in izključno sebi. Do neke mere seveda to drži, vendar živeti v takšni samoti ni enostavno. Za naš svet skoraj nemogoče. Navezanost so nam vcepili že zdavnaj in težko bi bilo pričakovati, da bomo s tem “vzorcem” hitro opravili. Ali s katerimi koli drugimi vzorci, ki smo si jih pridobili z leti. Predvsem vzgojno-moralno-bontonskimi napotki.

“Ne pogovarjaj se z neznanci”

Če opazujem današnje otroke, se je stavek vcepil že v prejšnje generacije in do pogovorov z neznanci skorajda ne prihaja. Na žalost pa se to dogaja tudi odraslim. Zaprti v male družinske in prijateljske kroge ne poznamo širine in ne glede na vso ljubezen, ki jo od bližnjih prejemamo, se lahko počutimo osamljeno. Izgubljeno. Dolgočasno. Nesproščeno. Ujeli smo se sami in sedaj ne znamo splezati ven…

“Nekemu moškemu je zdrsnilo, padel je v luknjo. Mimo je prišel duhovnik in moški ga je prosil, naj mu pomaga iz nje. Duhovnik pa ga je zgolj blagoslovil in nadaljeval svojo pot. Nekaj ur pozneje je prišel mimo zdravnik. Moški ga je prosil za pomoč, zdravnik pa si je njegove praske ogledal od daleč, mu predpisal recept in mu naročil, naj si priskrbi zdravila v najbližji lekarni. Končno se je pred njim pojavil nekdo, ki ga ni srečal še nikoli. Znova je prosil za pomoč. Neznanec se je nemudoma zavihtel v luknjo. “In kaj zdaj? Zdaj sva oba ujeta!” Neznanec pa je na to porekel: “Nikakor ne. Jaz prihajam od tod in vem, kako se rešiti iz luknje.”

                                                         iz knjige Alef, avtorja Paula Coelha


Včasih so lahko popolni neznanci najboljši prijatelji. Včasih na poti srečamo učitelja, ki je hodil enako pot, kot jo hodimo zdaj mi. Odprimo se in prisluhnimo njihovim zgodbam. Spoznajmo, da nismo tako osamljeni. Ustvarimo si širšo sliko, da bo vsak naš naslednji korak bolj lahkoten in prežet z zaupanjem.

Nataša Kolmanko

Dodaj odgovor