Pričakovanje

PRIČAKOVANJE

Sredi decembra sta Waldorfski vrtec in šola iz Radovljice pripravila eno najtoplejših predavanj, kar jih je mogoče zaslediti v današnjem svetu. Godi Keller je neodvisni mednarodni predavatelj, učitelj in pisec izjemno velikega Srca. Z navdušenim pripovedovanjem življenskih zgodb se je, tako je bilo čutiti, dotaknil slehernega poslušalca.

In ene same teme: Življenja.

In nas spomnil na pomen tistega, kar to potovanje vselej naredi vredno in izredno. Godi Keller ima veliko dati. Z njim lahko v trenutku začutimo valovanje na isti frekvenci. V februarju bo v Radovljici njegova kratka Šola za starše. Sama se je bom zagotovo udeležila, četudi sem že več kot deset let srečna babica 🙂

In…taka kot sem…niti njegovega predavanja razpredam naprej v svojem Duhu…Kaj je v našem sobivanju tisto, kar zares deluje? Kaj potrebuje ta družba za prihodnost?
Opazimo lahko, da se je tekmovalnost s področja športa razširila tudi v naročje družabnosti- plesa, petja, umetnosti…
Toda kaj v resnici naredi posameznika za Zmagovalca lastnega življenja? So to medalje in diplome? Ali nemara notranji občutek…ko presegamo višine od koderkoli postavljenih meja, ko sledimo svojemu Srcu in dan za dnem gradimo mostove, ki nemogoče poti sklenejo v mogoče? Ko v hoji lastnega ritma ob poti uzremo lepote in darove, ki so nam ponujeni, da užijemo vsak trenutek potovanja…Ko se ob vzgibih nestabilnosti opremo na sopotnika in smo v globinah sočutja opora, ko to potrebuje naš sopotnik.
Ko smo prijatelji in ne tekmeci. Ko cenimo biti Učenec enako kot cenimo biti Učitelj.

Koliko veselja do Življenja čutimo? Kaj sploh so stvari, ki se jih veselimo? So to prosti vikendi in počitnice ali nas spremlja Radost vsakega novega jutra? Tu, kjer bivamo, nas preplavlja način: Kupi ZDAJ – plačaj pozneje…In zlahka se ujamemo v past, kjer samo še odplačujemo že davno pozabljene dopuste in že davno iztrošene dobrine, ki smo si jih privoščili “vnaprej”…
A lahko se nazaj spomnimo…
Da ni lepšega, kot sebi in svojim otrokom pokloniti dar Pričakovanja. Kajti le če željenega ne dobimo takoj, lahko na novo odkrijemo Čar pričakovanja, tisti žgečkljivi občutek vznemirjenja, ko lahko deloma že okusimo skrivnost še neodprtega darila. Zavest, ki nas oživlja, pravi, da je še toliko stvari, ki nas zanimajo, da je še toliko veščin, v katerih se lahko izmojstrimo…Občutek, da je pred nami nepopisan list papirja, na katerega se bodo odslikale podobe naših Srčnih Sanj, je lahko vodilo in navdih za vsa naša nadaljna ravnanja in delovanja. In z veseljem prižigajmo lučke v očeh zanamcev, ki nam imajo toliko ponuditi.
Mladina je danes v nezavidljivem položaju, na razpotju lastnih odločitev, za katere žal mnogokrat nimajo zgrajenih trdnih in stabilnih temeljev. Namesto moraliziranja raje obrišimo prah s polic resničnih Vrednot in v soju Spoštovanja in Naklonjenosti nazaj zgradimo Zaupanje, ki je temelj vsake dobre družbe.

Biti Zgled je najdragocenejša dota.

Naj bo celo leto obarvano s pričakovanji najboljšega,
Meta Palčič

Dodaj odgovor