Regeneracija kože

Koža je naš največji organ in je hkrati tudi najbolj vsestranski. Varuje vse druge organe našega telesa, nudi zaščito pred zunanjimi vplivi, regulira telesno temperaturo, skrbi za izločanje toksinov in nam ne nazadnje omogoča stik z okoljem, saj je čutilo, s katerim zaznavamo dotik.

Tako kot vsak del našega telesa, ima tudi koža svojo skrito moč. Ima sposobnost neverjetne regeneracije. Kožne celice nastajajo neprestano in tako v slabih dveh do treh tednih nastane mlada koža, ki lahko nadomesti poškodovano in utrujeno povrhnjico.

Naša koža je najbolj izpostavljena in se zato kot organ tudi prva utrudi. Nastajanje kožnih celic se sicer nikdar ne ustavi, vendar z leti pada. Tako se koža že po dvajsetem letu začne spreminjati in procesi se upočasnijo. Sčasoma se zmanjšajo njena elastičnost, prožnost in naravna vlažnost, koža pa postane tanjša in bolj občutljiva.

Procesov spreminjanja in staranja kože ne moremo zaustaviti, vsekakor pa smo ji lahko v veliko pomoč. Koža se mora že zelo zgodaj oziroma že od samega začetka prilagajati različnim zunanjim vplivom. Prizanesemo ji lahko z uporabo naravne kozmetike in naravnih čistil (tudi za perilo in dom), saj se ji tako poleg vseh zunanjih dejavnikov ni potrebno boriti še z nanosi kemičnih sestavin. Poleg tega je sintetična kozmetika zasnovana tako, da agresivno spreminja delovanje kože, naravna pa na drugi strani le spodbuja njeno delovanje.

Koža naravno skrbi za izločanje strupov iz telesa. Sami lahko opazimo različne reakcije kože na našo prehrano (pa ne mislim na čokolado :). Nezdravo prehranjevanje se mnogokrat izraža z različnimi kožnimi težavami in celo luskavico. Veliko ljudi je ravno s spremembo prehrane in načinom življenja rešilo številne težave s kožo.

Je dejansko pokazatelj načina življenja in našega notranjega počutja. Otroci kot drobcena mala bitjeca s svilnato nežno kožo; najstniški iskalci, ki imajo poleg iskanja samega sebe delo še z iskanjem kozmetike, ki odpravlja akne; ustvarjalni nabiralci izkušenj z zrelim pogledom na svet in zrelo kožo; ter ljudje, ki so prišli do modrosti, ob tem pa so se tako oni kot njihova koža utrudili.

Tako se koža stalno prilagaja našemu načinu življenja. Hvaležnost ji lahko vrnemo z razvajanjem in z uporabo naravnih, njej prijaznih sestavin. Starejši ali utrujeni koži pa lahko pomagamo z uporabo kozmetike, ki spodbuja regeneracijo kože in ne zavira naravnega delovanja.

Dodaj odgovor