Vegan gravy & steak

Veganski gravy… če to sploh obstaja 🙂

Gre za žametno angleško omako (ang. Gravy), ki pogosto spremlja elegantne pojedine ali pa preprost pražen krompir in drugo pečenje. Stvar je v tem, da se običajno pripravlja iz tekočine, ki jo sprosti meso med pečenjem in zgosti z moko. Če nam ne ena ne druga sestavina ne dišita preveč, vseeno lahko odišavimo veganske dobrote. V izogib moki za masteršefovo teksturo uporabimo koruzni ali krompirjev škrob. Neverjetno okusno omakico pa dobimo s čarobno palčko, imenovano kvasni ekstrakt.

VEGANSKI GREJVI

potrebujemo
olivno olje
žličko kvasnih kosmičev
2-3 žličke kvasnega ekstrakta (marmite)
skodelico zelenjavne jušne osnove
žlico koruznega škroba
šetraj ali timijan
poper

takole gre
V kozici rahlo segrejemo olivno olje. Nanj posujemo kvasne kosmiče in samo rahlo premešamo. Po minutki – dveh dodamo koruzni škrob, ki smo ga pred tem zmešali z žlico mlačne vode. Zalijemo s skoraj vso jušno osnovo, primešamo kvasni ekstrakt in začimbe ter pustimo na rahlem ognju. Občasno mešamo in po potrebi dodamo jušno osnovo (če je omaka pregosta) ali pa kanček kvasnega ekstrakta (če izgleda, da bo omaka preredka). Ne pretiravajmo,… ko bomo omako pustili počivati, bo razvila tapravo teksturo.

VEGANSKI STEJK

potrebujemo
150g rjave leče ali 360g vložene leče
(ne komplicirajmo, uporabimo vloženo)
dve do tri žlice čičerikine moke
žlico kvasnih kosmičev
svež peteršilj
svež drobnjak
timijan
šetraj
koriander
mleta kumina
sol in poper
kokosovo olje

torej
Za začetek v nesoljeni vodi skuhamo lečo (ponavadi 10 do 20 minut oziroma kot je navedno na embalaži). Le to solimo šele proti koncu, nato pa počakamo, da se ohladi.

Za manj komplikacij uporabimo vloženo lečo, jo splaknemo in stresemo v posodo. Primešamo sesekljana sveža zelišča in začimbe ter zmešamo v mešalniku. Gre tudi s paličnim mešalnikom. Dodamo še žlico kvasnih kosmičev ter čičerikino moko. Reč oblikujemo v zrezke, približno centimeter debele in jih za kakšne pol ure postavimo v skrinjo (štos je v tem, da se bodo lažje spekli).

Segrejemo kokosovo maščobo, nanjo položimo zrezke, po parih minutah jih obrnemo, še par minut in voilà 🙂

Dodaj odgovor