Veganska pečenka

Potrebujemo
skodelico rjavih šampinjonov
en sladki krompir
skodelico zelene leče
par strokov česna
½ skodelice pekan orehov (ali pa naše, klasične)
½ skodelice indijskih oreščkov
timijan in šetraj
sol in poper
2 žlici drobtin
1 žlico kvasnih kosmičev
približno 300g paradižnikove kaše
1 žlico paradižnikove mezge
1 žličko kokosovega sladkorja
2 žlici sojine omake
kokosovo olje

Takole gre
Za začetek na ponvici prepražimo orehe in indijske oreščke, lečo pa kuhamo v neslani vodi dobrih 20 minut (za manj komplikacij lahko uporabimo vloženo lečo).

Gobe narežemo na rezine in jih prepražimo na kokosovem olju. Med praženjem dodamo sesekljan česen, na koncu pa zalijemo s sojino omako in za par minutk pokrijemo s pokrovko.

Medtem olupimo in na rezine narežemo sladki krompir. Tudi tega par minut pražimo na kokosovi maščobi, nato pa ga zalijemo s skodelico vode in kuhamo dobrih 5 minut.

V mešalniku najprej sesekljamo oreščke, dodamo gobe in sladki krompir ter zmešamo. Dodamo skuhano lečo, timijan, šetraj, sol in poper ter vse skupaj dobro zmešamo. Maso prestavimo v skledo in ji najprej primešamo pol skodelice paradižnikove kaše, nato še drobtine, kvasne kosmiče in sojino omako. Reč naložimo na pekač za kruh, obložen s peki papirjem.

Našo štruco bomo premazali s paradižnikovo omako, ki bo ob vsakem grižljaju prijetno presenečenje.

Skodelici paradižnikove kaše z metlico primešamo mezgo, žličko soli in žličko kokosovega sladkorja. Pečenko počasi premažemo z omako in jo končno postavimo v pečico, ogreto na 180°C. Pečemo jo dobrih 45 minut, vzamemo iz pečice in pustimo počivati še vsaj 20 minut.

Postrežemo jo z najboljšim domačim tenstanim krompirjem 🙂

Različica z vegansko gravy omako

Namesto paradižnikovega premaza lahko za piko na i uporabimo božansko gravy omako.
V tem primeru spečemo pečenko, omako pa prelijemo čez štruco preden jo postrežemo.

VEGANSKI GRAVY
Če to sploh obstaja 🙂 Gre za žametno angleško omako (ang. Gravy), ki pogosto spremlja elegantne pojedine ali pa preprost pražen krompir in drugo pečenje. Stvar je v tem, da se običajno pripravlja iz tekočine, ki jo sprosti meso med pečenjem in zgosti z moko. Če nam ne ena ne druga sestavina ne dišita preveč, vseeno lahko odišavimo veganske dobrote. V izogib moki za masteršefovo teksturo uporabimo koruzni ali krompirjev škrob. Neverjetno okusno omakico pa dobimo s čarobno palčko, imenovano kvasni ekstrakt.

Potrebujemo
olivno olje
žličko kvasnih kosmičev
2-3 žličke kvasnega ekstrakta
skodelico zelenjavne jušne osnove
žlico koruznega škroba
timijan
poper

Torej
V kozici rahlo segrejemo olivno olje. Nanj posujemo kvasne kosmiče in samo rahlo premešamo. Po minutki – dveh dodamo koruzni škrob, ki smo ga pred tem zmešali z žlico mlačne vode. Zalijemo s skoraj vso jušno osnovo, primešamo kvasni ekstrakt in začimbe ter pustimo na rahlem ognju. Občasno mešamo in po potrebi dodamo jušno osnovo (če je omaka pregosta) ali pa kanček kvasnega ekstrakta (če izgleda, da bo omaka preredka). Ne pretiravajmo,… ko bomo omako pustili počivati, bo razvila tapravo teksturo.

Dodaj odgovor