Medicinske gobe

Gobe že stoletja spremljajo človeka ter mu nudijo podobno kot rastline množico koristi. Strupene so uporabljali kot izredno učinkovite strupe, jedilne v obliki okusnih jedi, iz nekaterih je moč izdelovati klobuke, torbe ter podobne izdelke, s pomočjo nekaterih se izredno učinkovito prenaša ogenj, s pomočjo nekaterih je možno barvati tkanine… Veliko vrst pa že tisočletja uvrščamo med zdravju koristne.

Že pred tisoči let so jih uporabljali za odpravljanje najrazličnejših zdravstvenih tegob tako pri nas na stari celini, kot tudi povsod drugod po svetu. Dandanes je med vsemi temi vrstami gob znanih predvsem par ducatov, med katerimi je vredno omeniti predvsem pisano ploskocevko (Trametes versicolor), svetlikavo pološčenko (Ganoderma lucidum), šitake (Lentinula edodes), veliko zraščenko (Grifola frondosa), resastega bradovca (Hericium erinaceus), brazilski kukmak (Agaricus blazei) in glavatce (Cordyceps sp.).

Pisana ploskocevka (Trametes versicolor) je izredno razširjena goba, saj jo lahko najdemo tako rekoč v vsakem parku na panjih podrtih dreves ali odmrlih vejah. Že njena trdoživa rast nam kaže, da jo škodljivci izredno težko uničijo. Ta vrsta gobe vsebuje množico koristnih učinkovin, ki delujejo predvsem proti raku pljuč, debelega črevesa, požiralnika, prsi ter maternice, oziroma se z njihovo uporabo poveča preživitvena doba pacientov po samem zdravljenju. Dokazano je bilo, da T. versicolor deluje tudi proti virusu HIV, nekaterim Herpes virusom ter ščiti jetra.

Svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum) učinkovito deluje pri zniževanju krvnega tlaka, proti različnim vrstam rakavih obolenj, je učinkovito sredstvo za odpravljanje različnih alergij, krepi imunski sistem organizma, ščiti jetra in je zato primerna za ljudi s hepatitisom B.

Šitake (Lentinula edodes) so najpopularnejše jedilne gobe pri nas, katere pogosto uporabljajo tudi pri odpravljanju številnih tegob. Delujejo proti rakavim obolenjem v kombinaciji s kemoterapevtiki, učinkovito znižujejo raven škodljivega holesterola v krvi ter tako kot svetlikava pološčenka ščitijo jetra.
Veliko zraščenko (Grifola frondosa) prav tako uporabljajo kot spremljajočo terapijo pri kemoterapijah ter za uravnavanje ravni krvnega sladkorja pri sladkornih bolnikih.

Resasti bradovec (Hericium erinaceus) vsebuje snov erinacin, ki pospešuje izločanje faktorja za rast živcev in preko tega mehanizma vpliva na obnavljanje živčevja in vzdrževanje njegove zdrave funkcije. Zaradi tega je ta goba izredno popularna pri težavah z demence, poškodb živcev in multiple skleroze. Prav tako pa resasti bradovec vsebuje erinacine, ki dokazano delujejo proti na antibiotike odpornim bakterijam (MRSA).

Brazilski kukmak (Agaricus blazei) so vedno bolj popularna jedilna goba z okusom po mandljih. Vsebujejo množico polisaharidov z delovanjem proti najrazličnejšim vrstam raka, alergijam, obenem pa ščitijo jetra.

Glavatci (Cordyceps sp.) so učinkoviti za krepitev imunskega sistema, kordicepin, ki ga vsebujejo, pa omogoča telesu učinkovitejši privzem kisika v kri, kar se odraža v pospešenem metabolizmu, večji vzdržljivosti, učinkovitejši regeneraciji mišic po fizičnih naporih, manjši utrujenost, povečanem občutku budnosti, dobrodejno pa učinkuje pri primerih astme in bronhitisa. Njegovo uživanje zvišuje raven moških spolnih hormonov, izboljšuje morfologijo mod, kvaliteto in kvantiteto sperme ter posledično izboljšuje plodnost, kar je dokazano v mnogih študijah.

Vse te vrste gob je možno glede na njihovo delovanje kombinirati v mešanicah, v katerih ima vsaka od gob svoje delovanje. Skupno ima njihovo delovanje veliko širši spekter kot posamezna goba obenem pa se med seboj delovanje ne izključujejo temveč podpirajo.

Dr. Andrej Gregori

Dodaj odgovor